paardenhaar-paardenextensions

Paardenhaar

Paardenhaar is het lange haar dat groeit op de manen en staarten van paarden. Het wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder stoffering, borstels, de bogen van muziekinstrumenten, een slijtvaste stof genaamd haardoek, en voor paardenhaarpleister, een muurbekledingsmateriaal dat vroeger in de bouw werd gebruikt en nu alleen in oudere gebouwen wordt aangetroffen.

Paardenhaar kan heel fijn en flexibel zijn; manenhaar is over het algemeen zachter en korter dan staarthaar. De textuur van paardenhaar kan worden beïnvloed door het ras en het management van het paard, inclusief natuurlijke omstandigheden zoals voeding of klimaat. Verwerking kan ook de kwaliteit en het gevoel beïnvloeden.

Paardenhaar is een eiwitvezel die langzaam water opneemt, maar die effectief kan worden geverfd of gekleurd met traditionele kleurstoffen die geschikt zijn voor eiwitvezels. Het kan worden vervilt, maar niet gemakkelijk.

Toepassingen Paardenhaar

Paardenhaarstoffen worden geweven met inslagen van staarthaar van levende paarden en katoenen of zijden kettingen. Paardenhaarstoffen worden gezocht vanwege hun glans, duurzaamheid en verzorgende eigenschappen en worden voornamelijk gebruikt voor stoffering en interieurs.

Paardenhaar wordt gebruikt voor het knutselen van paardenhaar, het vlechten van paardenhaar, aardewerk en bij het maken van sieraden zoals armbanden, halskettingen, oorbellen en haarspeldjes.

Het wordt gebruikt om enkele muur- en kunstpenselen te maken. Schilderen is een van de gebieden waar paardenhaar vandaag de dag nog steeds veel wordt gebruikt. Het paardenhaar wordt verwerkt, op maat gesneden en aangebracht op penselen die voor alles worden gebruikt, van het schilderen van muren tot het schilderen van foto’s die in galerijen worden opgehangen. Paardenhaar is wenselijk voor penselen vanwege de soepele ligging en het vermogen om een ​​grote hoeveelheid verf vast te houden als een reservoir, waardoor de schilder minder vaak hoeft te stoppen.

Paardenhaar wordt ook gebruikt voor strijkstokken voor viool en andere snaarinstrumenten. Een ander gebruik in de kunstgemeenschap komt van aardewerk en mandenvlechten, waarbij het haar wordt gebruikt voor duidelijke accenten en styling.

Het gebruik van paardenhaar voor de visserij kent een breed scala aan toepassingen. Het meest toegepaste gebruik voor paardenhaar is in de vislijn. Het haar wordt in elkaar gesponnen en tot zeer lange lijnen gemaakt.

Een historisch gebruik was voor handschoenen die gewoonlijk werden gebruikt voor het vissen in de middeleeuwen in de aanloop naar de 17e eeuw in koude klimaten.

In het begin van de twintigste eeuw gebruikten chirurgen paardenhaar en zilverdraad om de incisies te hechten die nodig waren voor een facelift.

Herkomst

Het meeste paardenhaar is afkomstig van geslachte paarden. Haar voor extensions komt van staarten van paarden in koude klimaten en is gesorteerd op grootte. Het komt voornamelijk van hengsten.

Geschiedenis

Er is enige speculatie geweest over het eerste gebruik van paardenhaar. Veel bronnen geven aan dat de Spanjaarden in de 8e eeuw de eersten waren die paardenhaar als textiel gebruikten. Het eerste gedocumenteerde gebruik stamt echter uit de 9e eeuw in Zwitserland, waar de Zwitsers het gebruikten voor de plannen van de abdij van St. Gall. De plannen, een blauwdruk voor een kloostercomplex in de middeleeuwen, zijn een nationaal bewaard gebleven schat voor de Zwitsers waarvan werd gezegd dat ze waren geweven met paardenhaar.

Het werd in de 19e eeuw veel gebruikt als vulling voor stoffering (zoals voor stoffen banken) en als bekledingsstof voor meubels. Het was bijna altijd de vezel die werd gebruikt om scheerkwasten te maken. Het was ook gebruikelijk in hoeden en onderkleding voor vrouwen. Het werd in het haar gebruikt om de “Gibson Girl”-look te creëren, en in de 18e eeuw werd het gebruikt in pruiken. Tot de 20e eeuw werd het vaak gebruikt om penselen voor schone kunsten te maken, samen met sabelmarter-, vossen-, wolven-, geiten- en lamshaar. Kalligrafieborstels worden onder andere gemaakt van konijnen-, vossen- of paardenhaar. Duizenden jaren lang werden vislijnen gemaakt van gevlochten paardenhaar.

Andere applicaties

In moderne tijden worden manen- en staartmonsters van paardenhaar met aangehecht wortelweefsel vaak gebruikt voor DNA-analyse van paardenrassen. Particuliere genetische testbedrijven gebruiken het DNA dat is geëxtraheerd uit de wortelfollikel van paardenhaar regelmatig voor het testen van relaties, genetische ziektetests en het bepalen van vachtkleurgenetica.

Maanhaar

Bij paarden zijn de manen het haar dat groeit vanaf de bovenkant van de nek van een paard of een ander paard, reikend van de nek tot aan de schoft, en omvat de voorlok of voortop. Het is dikker en grover dan de rest van de vacht van het paard en groeit van nature om de nek ruwweg te bedekken. Erfelijkheid speelt een rol, waardoor sommige paarden langere, dikkere manen krijgen en andere kortere, dunnere manen.

Sommige paarden, zoals die gebruikt worden in circussen of in shows zoals Cavalia, hebben manen die tot op hun knieën mogen groeien. Anderen hebben hun manen opzettelijk volledig afgeschoren voor stijl of praktische doeleinden. Wanneer ze echter niet verzorgd worden, groeien de manen meestal niet langer dan de breedte van de nek van het paard, omdat natuurlijke slijtage de potentiële lengte beperkt.

Men denkt dat de manen de nek warm houden en mogelijk helpen om het water van de nek af te voeren als het dier geen beschutting tegen de regen kan krijgen. Het biedt ook enige bescherming tegen vliegen aan de voorkant van het paard, hoewel de staart meestal de eerste verdediging tegen vliegen is.

Pony’s hebben meestal de dikste manen, waarbij paardenrassen een enorme variatie in dikte en lengte hebben. Andere paardachtigen, zoals de ezel, hebben vaak zeer dunne, dunne manen.

Poetsen

Alle gedomesticeerde paarden hebben baat bij het regelmatig ontklitten van hun manen en staart om vuil, klitten en viezigheid te verwijderen. Paarden met korte manen laten hun manen meestal kammen, terwijl paarden met langere manen meestal worden verzorgd met een borstel van mensenhaar of een stijve dandy borstel. Bij paarden met buitengewoon lange manen kan de manen met de hand worden geplukt om klitten te verwijderen.

Voor een paardenshow wordt het paard over het algemeen gebaad, inclusief de manen. Naast een shampoobad gebruiken veel grooms van paarden met lange manen echter ook een conditioner of crèmespoeling op de manen om de glans en beheersbaarheid te verbeteren, hoewel bij paarden met gevlochten manen de manen met rust kunnen worden gelaten of gels hebben die stijfheid en body in plaats daarvan toegevoegd.

Om korte manen lang te laten worden en plat te laten liggen, of om van nature volle manen te laten groeien buiten de lengte die ze normaal gesproken in de natuur zouden bereiken, kunnen de manen in zes of zeven dikke, matig losse vlechten worden geplaatst om breken te voorkomen. Veel exposanten van paarden met lange manen houden ook van het golvende uiterlijk van manen die tot vlak voor een show gevlochten zijn gehouden en de van nature lange manen de avond voor een show losjes kunnen vlechten om een ​​voller, golvend uiterlijk te krijgen.

Naast de basisverzorging worden de manen op verschillende manieren gestyled, afhankelijk van het paardenras, het deel van de wereld en de discipline van de ruiter.

De basismanieren om de manen te stijlen zijn:

 • Natuurlijk, inclusief manen die zijn geconditioneerd om extreem lang te groeien
 • Uitgetrokken of uitgedund, waarbij kleine bosjes haar langs de onderkant van de nek worden uitgetrokken totdat de manen 3 tot 5 inch (76 tot 127 mm) lang zijn en dun genoeg om plat tegen de nek te liggen.
 • Gevlochten (VS) of gevlochten (VK), voornamelijk te zien bij Engels rijden.
 • Gestreept, verdeeld in vele kleine secties met een kleine rubberen band eromheen, gezien bij sommige rassen die worden gebruikt voor western rijden.
 • “Roached” of “hogged”: afgeschoren tot aan de nek.

Ongeacht de stijl hebben veel manen die niet gekamd zijn een beetje manen bij de nek, het gebied direct achter de oren, geschoren om het kroonstuk van het hoofdstel beter op het hoofd te laten liggen. Dit gebied wordt een ‘bridle path’ genoemd. Het kan in lengte variëren van één inch tot meer dan een voet. De lengte van het ruiterpad is afhankelijk van de discipline of het ras van het paard en het is belangrijk om rekening mee te houden bij het trimmen van een paard voor wedstrijden.

Discipline

 • Normaal: meestal worden de manen natuurlijk gehouden of getrokken, naar keuze van de ruiter.
 • Jachtstoel: de manen worden getrokken tot ongeveer 3,5 tot 5 inch (89 tot 127 mm) en gevlochten met “jagersvlechten” voor alle belangrijke concurrentie (meestal aan de rechterkant). Als de manen gevlochten zijn, moet de spie ook gevlochten zijn.
 • Springen: de manen mogen gevlochten zijn (meestal met “knoopvlechten”, hoewel een mooi getrokken manen acceptabel is. De spie kan al dan niet gevlochten zijn.
 • Dressuur: de manen worden meestal getrokken en gevlochten voor alle erkende wedstrijden, vlechten worden aan beide zijden van de nek gezien. De spie wordt soms ongevlochten gelaten, vooral bij hengsten. Barokke rassen of andere paarden met lange manen kunnen in dressuur strijden met de manen “French Braided” in een lange, doorlopende vlecht die de ronding van de nek volgt.
 • Eventing: getrokken. Gevlochten voor dressuur met “knop” of “knoopvlechten” (hoewel niet altijd op de lagere niveaus). Meestal ongevlochten gelaten voor crosscountry, omdat de rijder het misschien moet grijpen. Kan worden gevlochten voor stadion (meestal op de hogere niveaus).
 • Western: meestal getrokken, meestal iets korter dan voor Engelse disciplines, en “banded” (elastiekjes geplaatst rond kleine delen van de manen) voor stamrassen zoals de American Quarter Horse, niet getrokken en natuurlijk voor andere rassen
 • Reining en snijden: meestal natuurlijk, kuif kan worden gevlochten.
 • Stock seat equitation: hetzelfde als western.
 • Zadel: natuurlijk, hoewel een paar lange vlechten (meestal voorlok en 1 of 2 in de manen) zijn toegestaan ​​bij gangen met gangen en bij American Saddlebreds, meestal met een kleurrijk lint eraan bevestigd dat de kleding van de ruiter aanvult. Driegangige Saddlebreds hebben kakkerlakkende manen; bij Saddlebreds met vijf gangen worden de manen lang gelaten, met een lang ruiterpad.
 • Vossenjacht: getrokken en gevlochten, meestal aan de rechterkant.
 •  Gecombineerd mennen: Meestal gestyled volgens ras. Getrokken en gevlochten voor sportpaarden.
 • Polo: roached, om het uit de buurt van de hamer te houden.
 • Flat racing of steeplechase: getrokken, soms gevlochten.
 •  Tuigraces: getrokken of naturel, Standardbreds vaak met een lang ruiterpad.
 •  Duurrijden: wordt meestal natuurlijk gelaten, hoewel het per ras verschilt.

Ras

Knoopvlechten

Van bepaalde rassen wordt vaak verwacht dat ze een specifieke styling voor hun manen hebben.

Gemeenschappelijke stijlen voor de Verenigde Staten zijn als volgt:

 • Bij barokke rassen, zoals de Andalusische, Lusitano en Fries, blijven de manen meestal natuurlijk en zo lang mogelijk, hoewel bij sommige paardenshows de manen in Franse vlechten langs de top van de nek kunnen worden gestoken.
 • Saddlebred: Meestal lang en natuurlijk gelaten, met “5-gangen” en plezierpaarden met vlechten in de spie en de eerste lok van de manen.
 • National Show Horse: lang en natuurlijk, met lang hoofdpad, meestal 6-8 inch (150-200 mm)
 •  Arabisch en gedeeltelijk Arabisch: lang, ongevlochten en natuurlijk in alle gevallen, met een lang hoofdpad, behalve voor paarden die worden getoond in klassen met jachtstoelen. Als het paard in meerdere disciplines showt waar lange manen over het algemeen verplicht zijn, zijn de manen Frans gevlochten voor dressuur, showhack of jachtstoelcompetitie, maar als het dier alleen als jager, springpaard of dressuur wordt getoond, mogen de manen worden getrokken en gevlochten.
 • Connemara: getrokken en mag worden gevlochten
 • Morgan: lang en natuurlijk, alleen gevlochten in dressuur- en jachtzitklassen. Heeft meestal een lang ruiterpad
 • Type paard (inclusief Quarter Horse, Paint horse, Appaloosa): hoofdstel wordt meestal gesneden op de lengte van het oor van het paard en ligt tegen de nek (3-4 inch (76-102 mm)), getrokken manen, meestal gestreept voor western plezier en halster, gevlochten voor jagerscompetitie. Meestal lang en natuurlijk gehouden voor reining en snijden. De lengte varieert voor rodeo-competities, wordt vaak lang gelaten bij sommige snelheidsevenementen, soms kaal voor roping-evenementen zodat het touw niet in de manen verstrikt raakt.
 • Warmbloed: uitgetrokken manen, meestal gevlochten (aan beide kanten). Kort hoofdstelpad 25-51 mm lang.
 • Volbloed: getrokken met kort ruiterpad. Kan worden gevlochten, afhankelijk van de discipline.
 • Shetlandpony: lange manen met een hoofdstel van 4-6 inch (100-150 mm), mogelijk een gevlochten manenlok.
 • IJslands paard: manen worden tegenwoordig niet getrimd, het knippen van het hoofdstel is ongepast. Dikke en lange manen hebben de voorkeur.
 • Fjordpaard: de ras standaard voor show schrijft voor dat de manen gekamd moeten worden om de bovenlijn te flatteren. Meestal niet extreem dicht bij de nek gesneden.
 • Finnhorse: manen en staart zijn natuurlijk gelaten voor conformationele vertoning. Ze zijn misschien, maar zijn zelden, gevlochten voor andere disciplines.

Trekken

Een verkorte of “getrokken” manen.

Aan de manen wordt vaak getrokken om de manen korter en dunner te maken. Het ziet er veel netter uit dan het simpelweg knippen met een schaar, die de manen niet dun genoeg maakt om te vlechten en een onnatuurlijke lijn creëert. Trekken maakt de manen ook handelbaarder, omdat uitgetrokken manen minder snel in de knoop raken dan natuurlijke.

De meeste paarden hebben geen bezwaar tegen het trekken van manen en staan ​​gewillig voor het proces. Om het voor het paard comfortabeler te maken, moet een verzorger de manen in opwaartse richting uit de kam trekken, in plaats van zijwaarts of naar beneden. Een toepassing van Orajel of kruidnagelolie op de wortels van de manen kan helpen om het gebied tijdens het trekken ongevoelig te maken. Het wordt ook aanbevolen om direct na het sporten te trekken, wanneer men denkt dat de manen gemakkelijker naar buiten komen omdat de poriën open zijn. Het gebruik van een manentrekapparaat zoals de ManePuller kan ook worden overwogen omdat dit meestal sneller is en daarom minder belastend voor het paard (en de verzorger).

In sommige gevallen is een paard erg gevoelig en kan het constant zijn hoofd gooien of proberen te bijten als de verzorger probeert aan de manen te trekken. In dit geval moeten er maar een paar haren tegelijk worden verwijderd, waarbij het trekproces meerdere dagen duurt, en de verzorger moet proberen het proces bij te houden, zodat het paard niet een lange sessie hoeft te doorstaan ​​vlak voor concurrentie.

Concurrenten die haast hebben, gebruiken soms een uitdunschaar om de manen te trimmen en de indruk te wekken dat ze zijn getrokken. Het effect houdt echter maximaal een paar weken aan voordat de afgeknipte haren beginnen uit te groeien en recht in de lucht steken. Deze methode wordt dus niet aangeraden. Uitgetrokken manen groeien ook uit, maar het duurt langer, en wanneer het haar begint te groeien, is het minder stijf en heeft het de neiging om gemakkelijker te mengen met de bestaande manen.

Roaching (VS) of hogging (VK)

Gevlekte manen en voorlok

Roaching of hogging is wanneer de manen, en soms de voorlok, volledig zijn geschoren. Dit wordt meestal gedaan als de manen van een paard nogal rafelig zijn, of voor bepaalde disciplines zoals polo en polocrosse, om de manen uit de weg te houden. Kolven kunnen worden getoond met gekamde manen en het is ook gebruikelijk om de manen voor bepaalde rassen te voorn. In Spanje kammen fokkers gewoonlijk de manen van merries en veulens. Hetzelfde geldt voor de Zwitserse Freiberger paarden. Het American Saddlebred “3-Gaited” paard wordt vaak getoond met blanke manen, terwijl het “5-Gaited” Saddlebred paard wordt getoond met volle manen.

Als een manen gekamd is, kan het zes tot acht maanden duren voordat het stopt met rechtop in de lucht steken en op de nek gaat liggen, en een jaar of langer om terug te keren naar een natuurlijke lengte. Om deze reden moeten paarden meestal zo worden gehouden, hoewel het af en toe paarden van een beschadigde manen en het gelijkmatig laten groeien ervan effectief is als laatste redmiddel voor manen die gedeeltelijk zijn uitgescheurd, erg verward zijn of anderszins niet kunnen in een vlotte staat worden hersteld.

Vlechten (VS) of vlechten (VK)

Tegenwoordig wordt vlechten uitgevoerd om te pronken met de nek, waarbij de bovenlijn wordt geaccentueerd wanneer het paard beweegt of springt. Vlechten kunnen worden gebruikt om conformatiefouten van de nek te verbergen (een relatief korte nek kan bijvoorbeeld worden gevlochten met een groter aantal kleinere vlechten, waardoor deze er langer uitziet). Vlechten kan worden gebruikt om de manen te trainen om aan de ene kant van de nek te liggen, als de helft aan de ene kant valt en de andere kant aan de andere kant.

Traditioneel worden de manen aan de rechterkant van de nek gevlochten. Dit is nog steeds de standaard voor showpaarden in de Verenigde Staten en eventers, hoewel dressuurpaarden gewoonlijk aan beide kanten worden gevlochten. Het was ook traditioneel in de VS dat mannelijke paarden een oneven aantal vlechten zouden hebben, en een even aantal voor merries. Deze regel wordt echter zelden of nooit gevolgd door moderne vlechters.

Soorten vlechten

Een “Andalusische” of Franse gevlochten manen op een Andalusisch paard.

 • De meest voorkomende vlechten in zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk zijn knoopvlechten, die rond en meestal groter zijn (dus minder in aantal) dan jagers, of “platte” vlechten. In het VK worden alle soorten showpaarden gevlochten met tussen de 9 en 15 vlechten, vergelijkbaar met de Amerikaanse “knopvlecht”. Een oneven aantal vlechten is traditioneel, al zijn rechters daar de laatste jaren wat losser in geworden. Het aantal vlechten kan worden vergroot of verkleind, afhankelijk van of de ruiter wil dat de nek van het paard langer of korter lijkt.
 • Hunter-vlechten of platte vlechten zijn kleiner, met wel 20-30 op een nek, en ze zijn de enige vlecht die als traditioneel wordt beschouwd in de Amerikaanse jachtstoelcompetitie. Ze worden meestal niet gezien in andere disciplines, hoewel ze voor dressuur zijn toegestaan.
 •  Knob-vlechten zijn een variatie op hunter-vlechten, waarbij een deel van de vlecht omhoog wordt geduwd om een ​​”knop” aan de bovenkant te creëren. Ze worden meestal gezien in dressuurwedstrijden, maar zijn ook populair in andere platte klassen, met name op rasshows, evenals in springpaarden.
 • De Franse vlecht, ook wel een “Andalusische” vlecht genoemd, is gevlochten langs de top van de nek. Het wordt gebruikt bij paarden met lange manen en wordt meestal gezien wanneer een barok paardenras in dressuur meedoet, of in jagers- en dressuurklassen voor paarden die anders moeten worden getoond met lange, volle manen.
 • De continentale vlecht, ook wel een “macrame-vlecht” genoemd, is ook handig voor paarden met lange manen en creëert een “net” in de manen. Het is niet per se een “vlecht”, omdat het meestal bestaat uit eenvoudige knopen of zelfs eenvoudig is gemaakt met elastiekjes of garen, maar wordt periodiek als stijlvol beschouwd in sommige dressuur- en platte klassen, vooral die in rasshows voor paarden die van nature lange manen hebben.
 • De geschulpte manen zijn een minder gebruikelijke vorm van vlechten, waarbij elke vlecht omhoog wordt getrokken onder de vlecht die twee keer lager is (in de richting van de schoft), waardoor een reeks lussen wordt gevormd. Dit wordt het vaakst gezien in de jachtstoel, dressuur of in de springers, hoewel het niet zo populair is als de andere vormen van vlechtwerk. Het is handig voor manen die er misschien volumineus uitzien in traditionele vlechtstijlen omdat ze een beetje te dik of een beetje te lang zijn.

Ben je op zoek naar paardenhaar?

Bekijk eens onze producten

Wil je je paard keuren?

Bekijk deze pagina eens

paardenhaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen