staartproblemen-paardenextensions

Staartproblemen, wat vertelt de staart van je paard je?

Staartproblemen kunnen een veelvoorkomende oorzaak zijn van pijn en ongemak bij paarden. Om je te helpen de tekens te herkennen, deelt expert Jill Kerstens met welke symptomen je moet uitkijken en wat je kunt doen om te helpen.

Staartprobleem 1: als je paard … terughoudend is om zijn staart te bewegen of hij trekt naar een kant

Dit staartprobleem kan een teken zijn van: letsel

‘De staart van je paard is een voortzetting van zijn ruggengraat en kan, afhankelijk van zijn ras, tussen de 15 en 21 coccygeale wervels bevatten (hoewel het gemiddelde 18 is)’, legt Jill uit. ‘Omdat deze botten in het vlezige deel van de staart liggen, kunnen ze kwetsbaar zijn voor breuken als gevolg van vallen, trappen van andere paarden of slecht geplaatste bedekking. Een gebroken staart kan op een vreemde plaats zitten en kan verlamd lijken of je paard zal niet geneigd zijn hem te bewegen. ‘

Als een verwonding of fractuur in de staart zenuwbeschadiging heeft veroorzaakt, kan dit aan één kant van de achterkant spierspanning veroorzaken. Dit betekent dat de staart van je paard dan naar de zijkant kan worden getrokken door de spieren die nog steeds normaal functioneren. Als je een van deze symptomen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Staartprobleem 2: als je paard … probeert de onderkant van zijn staart tegen objecten te wrijven

Dit staartprobleem kan een teken zijn van: pinworm

Pinworm (een parasiet die lijkt op een taugé) kan het rectum van je paard koloniseren, waar het zich voedt met slijm. De vrouwelijke worm komt tevoorschijn om haar eieren buiten het lichaam te leggen en produceert een slijmerige, kleverige substantie die je rond het anale gebied en langs de achterhand kunt zien. Dit is zeer irriterend en zorgt ervoor dat je paard aan de achterkant krabt, vaak door zijn staart over een hek te haken om over de onderkant te wrijven.

‘Pinworm is resistent tegen sommige moderne wormgeneesmiddelen en zelfs degenen die effectieve medicijnen bevatten, werken vaak niet omdat ze in de bloedbaan worden opgenomen voordat ze het rectum kunnen bereiken waar de wormen leven’, zegt Jill. Zij raadt aan om minder geavanceerde ontwormingsproducten te gebruiken, zoals producten die het ingrediënt fenbendazol bevatten. ‘Deze producten worden minder goed uit de darmen opgenomen, dus een hoog gehalte aan actief medicijn bereikt wel het rectum’, legt zij uit. ‘Je moet ook de achterkant van je paard elke dag wassen met warm zeepsop en ze dan afdrogen met een schone handdoek.’

Staartprobleem 3: als je paard … zijn staart vastklemt tegen zijn achterkant

Dit staartprobleem kan een teken zijn van: een huidaandoening

Huidaandoeningen veroorzaken meestal wonden onder de staart. ‘Als je een wondje hebt aan de onderkant van de staart, zal een paard reageren door zijn staart tegen zijn achterkant te klemmen. Dit voorkomt genezing, omdat het de hoeveelheid bloed naar het gebied beperkt en er is ook de extra complicatie dat dit gebied geïnfecteerd raakt met fecaal materiaal (ontlasting) ‘, legt Jill uit.

Er zijn een aantal huidaandoeningen die de staart aantasten, waaronder:

  • Jeuk en huidirritatie, wat kan leiden tot haaruitval, huidinfectie en moeilijk te genezen wonden. Een mogelijke oorzaak is zoete jeuk (een aandoening die wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor het speeksel van de bijtende Culicoides-mug). Een paard met zoete jeuk krabt aan de bovenzijde van het dok, en soms zijn manen en buik. ‘Als je paard eenmaal is aangetast, wordt het elk jaar erger, dus de enige oplossing is om de blootstelling te minimaliseren door hem binnen te houden bij zonsopgang en zonsondergang wanneer de vliegen het meest actief zijn, en om vanaf het begin een vliegendeken van goede kwaliteit te gebruiken van het seizoen ‘, adviseert Jill.
  • Melanoom, een type huidgroei dat het meest voorkomt bij grijze paarden en komt vaak voor onder de staart. ‘Deze gezwellen zijn meestal goedaardig, dus verspreiden zich niet, maar ze kunnen erg groot worden en in zweren veranderen’, zegt Jill. ‘Controleer je paard regelmatig en kijk uit voor eventuele veranderingen in de huid – een melanoom zal verschijnen als een glanzende, zwarte zwelling ter grootte van een erwt. Als je er een ziet, maak dan direct een afspraak met je dierenarts. Melanomen kunnen het beste worden behandeld terwijl ze nog klein zijn en de melanomen worden dan met een laser worden verwijderd. ‘
  • Irritatie en infectie veroorzaakt door te enthousiaste verzorging. ‘Je moet oppassen dat je niet te veel trekt aan de staart van je paard, omdat dit huidirritatie en infectie kan veroorzaken’, zegt Jill. ‘Ik heb ook staartverband gezien dat te strak is aangebracht, waardoor zweren aan de onderkant van de staart ontstaan. Zelfs een half uur een te strak verband laten zitten, kan de bloedtoevoer naar de huid ernstig beïnvloeden, wat leidt tot de vorming van zweren. Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen staartbeschermers, dus het is niet zo’n probleem. Maar als je besluit om te verbinden, zorg er dan voor dat je een paar vingers tussen het verband en de staart kunt laten glijden. ‘

‘Een manier om huidaandoeningen rond de staart te behandelen, is door een donutverband (een opgevulde ring) te gebruiken dat rond de bovenkant van de staart is aangebracht’, zegt Jill. ‘Hierdoor blijft het verhoogd vanaf de achterhand, waardoor eventuele wonden kunnen genezen.’ Zoals altijd, aarzel niet om je dierenarts te bellen als je verschillen in de conditie van je paard opmerkt. Ze kunnen je adviseren over de beste behandelingen om hem gezond te houden – van top tot staart.

Wil je meer informatie? Lees ook eens onze andere blogs.

Vond je het een leuke blog? Vertel het ons op Facebook!

1 gedachte over “Staartproblemen, wat vertelt de staart van je paard je?”

Geef een reactie

Winkelwagen